納豆抽出成分による抗がん作用機構の解析

  • 畠山 詩織
    秋田大学大学院工学資源学研究科
  • 加福 万愉
    秋田大学大学院工学資源学研究科
  • 岡本 知也
    秋田大学大学院工学資源学研究科
  • 柿崎 友佳
    秋田大学大学院工学資源学研究科
  • 島崎 奈々
    秋田大学大学院工学資源学研究科
  • 藤江 望未
    秋田大学大学院工学資源学研究科
  • 高橋 将太
    秋田大学大学院工学資源学研究科
  • 仲山 真弘
    秋田大学大学院工学資源学研究科
  • 田川 博之
    秋田大学大学院医学系研究科 秋田大学発酵食品開発研究所
  • 小松田 敦
    秋田大学大学院医学系研究科 秋田大学発酵食品開発研究所
  • Ewa GRAVE
    秋田大学大学院工学資源学研究科
  • 涌井 秀樹
    秋田大学大学院工学資源学研究科 秋田大学大学院医学系研究科 秋田大学発酵食品開発研究所
  • 伊藤 英晃
    秋田大学大学院工学資源学研究科 秋田大学発酵食品開発研究所

書誌事項

タイトル別名
  • <b>Studies on the Anticancer Mechanisms of the Natto </b><b>Extract </b>
  • ナットウ チュウシュツ セイブン ニ ヨル コウガン サヨウ キコウ ノ カイセキ

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抄録

<p>We have investigated anti-cancer properties of Natto, a traditional Japanese food made from soybeans fermented with bacillus subtilis. The protein related ingredient was partially purified from Natto using an ammonium sulphate fractionation and added to HeLa cells. As a result, all cancer cells perished the next day. On the other hand, if only a protein related extract from boiled beans and fermented soybean bacterium was added, there were no changes in cell growth. We purified and investigated amino acid sequence of anti-cancer peptide from Natto using Butyl Sepharose column chromatography of 5-kDa peptide. The peptide appeared to be a new antibacterial peptide.</p>

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被引用文献 (2)*注記

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参考文献 (1)*注記

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