振動周波数及び振動方向がイチゴ果実の損傷に及ぼす影響

  • 中村 宣貴
    (独) 農業・食品産業技術総合研究機構食品総合研究所食品工学研究領域流通工学ユニット
  • 梅原 仁美
    (独) 農業・食品産業技術総合研究機構食品総合研究所食品工学研究領域流通工学ユニット
  • 岡留 博司
    農林水産省農林水産技術会議事務局研究開発課
  • 中野 浩平
    岐阜大学応用生物科学部食品流通科学研究室
  • 前澤 重禮
    岐阜大学応用生物科学部食品流通科学研究室
  • 椎名 武夫
    (独) 農業・食品産業技術総合研究機構食品総合研究所食品工学研究領域流通工学ユニット

書誌事項

タイトル別名
  • Effects of Vibration Frequency and Direction on Damage of Strawberries

抄録

The effect of vibration frequency and directions on the damage of strawberries was evaluated under the acceleration level less than 1.0G. Under vertical vibration, the transmissibility between fruits and vibration table showed dependency on both acceleration and frequency, and the higher acceleration tended to cause a lower peak value and peak shift to lower frequency. Transmissibilities were found to be 1.0, 4.2, 2.6 for 5, 20, 30Hz at 0.6G, respectively. The damage degree of strawberries after vibration treatment showed similar pattern (20Hz>30Hz>>5Hz) as transmissibilities. On the other hand, strawberries were more damaged by horizontal vibration than vertical. These results indicate that damage occurrence of strawberries is affected by not only the acceleration level but also transmissibility and/or vibration direction.

収録刊行物

  • 農業施設

    農業施設 38 (2), 101-108, 2007

    農業施設学会

被引用文献 (1)*注記

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詳細情報 詳細情報について

  • CRID
    1390282679330023936
  • NII論文ID
    130004280234
  • DOI
    10.11449/sasj1971.38.101
  • ISSN
    21860122
    03888517
  • 本文言語コード
    ja
  • データソース種別
    • JaLC
    • CiNii Articles
    • Crossref
  • 抄録ライセンスフラグ
    使用不可

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