An investigation concerning the degree of understanding about clinical nutrition of clinical staff

  • TATSUMI Hiroomi
    Nutrition Support Team, Sapporo Medical University Hospital Department of Intensive Care Medicine, Sapporo Medical University Hospital
  • NOBUOKA Takayuki
    Nutrition Support Team, Sapporo Medical University Hospital First Department of Surgery, Sapporo Medical University Hospital
  • KAWASAKI Kieko
    Nutrition Support Team, Sapporo Medical University Hospital Division of Nutrition, Sapporo Medical University Hospital
  • TAKENAKA Yukie
    Nutrition Support Team, Sapporo Medical University Hospital Division of Nutrition, Sapporo Medical University Hospital
  • SATO Kaori
    Nutrition Support Team, Sapporo Medical University Hospital Division of Nutrition, Sapporo Medical University Hospital
  • TAKAHASHI Kazuya
    Nutrition Support Team, Sapporo Medical University Hospital Department of Hospital Pharmacy, Sapporo Medical University Hospital
  • KIKUCHI Atsuko
    Nutrition Support Team, Sapporo Medical University Hospital Department of Hospital Pharmacy, Sapporo Medical University Hospital
  • KADOYA Mayumi
    Nutrition Support Team, Sapporo Medical University Hospital Division of Nursing, Sapporo Medical University Hospital
  • IYAMA Satoshi
    Nutrition Support Team, Sapporo Medical University Hospital Fourth Department of Internal Medicine, Sapporo Medical University Hospital
  • HIRATA Koichi
    Nutrition Support Team, Sapporo Medical University Hospital First Department of Surgery, Sapporo Medical University Hospital

Bibliographic Information

Other Title
  • 病院スタッフの臨床栄養についての理解度に関する検討

Search this article

Description

【目的】スタッフの臨床栄養に関する知識の把握を目的に調査を行った。【対象および方法】2011年4月と11月にアンケート調査を行った。1回目の結果を公表し、2回目の調査までに栄養療法の基礎的な内容のNSTセミナーを行った。【結果】基本項目の正答率 (1回目) は3大栄養素の熱量は52%、6大栄養素の成分は20%、微量元素製剤に含まれる微量元素は11%、急性期の栄養指標は5%であった。略語の意味の正答率はIVH、BMI、NSTについては約5割にとどまり、半数以上の略語が20%以下であった。高カロリー輸液製剤に含まれる栄養成分を理解している医師は50%以下で、経腸栄養剤の特徴は一部を除き10%以下の正答率であった。1回目に比べ2回目にはアンケート回答数が増加し、多くの項目で正答率の上昇傾向がみられた (有意差なし)。【結論】スタッフの栄養に関する基本知識の理解度は低かった。NSTセミナーで臨床栄養の重要性を啓蒙することで、栄養に対する興味や知識の理解度は向上すると考えられた。

Journal

  • Jomyaku Keicho Eiyo

    Jomyaku Keicho Eiyo 28 (5), 1119-1123, 2013

    Japanese Society for Parenteral and Enteral Nutrition

Keywords

Details 詳細情報について

Report a problem

Back to top