ジ(2‐エチルヘキシル)リン酸のn‐ヘプタン溶液によるアミノ酸の抽出平衡

  • 高橋 正博
    鈴鹿工業高等専門学校 工業化学科
  • 谷 ふみよ
    鈴鹿工業高等専門学校 工業化学科 豊橋技術科学大学
  • 川井 裕子
    鈴鹿工業高等専門学校 工業化学科 和光純薬 (株)
  • 竹内 寛
    鈴鹿工業高等専門学校 工業化学科 名古屋大学工学部分子化学工学科

書誌事項

タイトル別名
  • Extraction Equilibria of Amino Acids by Di(2-ethyl hexyl) Phosphoric Acid in n-Heptane Solutions.
  • ジ 2 エチルヘキシル リンサン ノ n ヘプタン ヨウエキ ニヨル アミノサ

この論文をさがす

抄録

The extraction equilibria of six kinds of amino acids with di (2-ethylhexyl) phosphoric acid (D 2 EHPA) dissolved in n-heptane were studied at 298.2 K in the low pH range (25). The distribution ratios of amino acid D+ as the cationic species were inversely proportional to the 1 st power of the concentration of hydrogen ion, and directly to the 0.5 th power of the concentration of D 2 EHPA. The extraction equilibrium constants Kex of the amino acids used were 0.650 (Phe), 0.420 (Trp), 0.320 (Leu), 0.275 (Met), 0.064 (Gly) and 0.040 (Ala) mol0.5·m-1.5. The highest Kex value was obtained for Phe, being larger than the value for Ala by a factor of about 16. It was found that the extraction equilibrium constants of amino acids increase with increasing hydrophobicity.

収録刊行物

被引用文献 (1)*注記

もっと見る

参考文献 (18)*注記

もっと見る

詳細情報 詳細情報について

問題の指摘

ページトップへ