カンを持つ農村住居の炊事空間の変容

  • 棒田 恵
    新潟大学自然科学研究科環境共生科学専攻 博士後期課程・修士(工学)
  • 西村 伸也
    新潟大学工学部建設学科 教授・工博
  • 高橋 鷹志
    東京大学 名誉教授・工博
  • 西出 和彦
    東京大学大学院工学系研究科建築学専攻 教授・博士(工学)
  • 篠崎 正彦
    東洋大学理工学部建築学科 准教授・博士(工学)
  • 小林 勉
    石川工業高等専門学校建築学科 教授・博士(工学)
  • 月舘 敏栄
    八戸工業大学工学部土木建築工学科 教授・工博
  • 陸 偉
    大連理工大学建築芸術学院 教授
  • 周 燕珉
    清華大学建築学院 教授
  • 櫻井 典子
    新潟大学教育・学生支援機構 特任准教授・博士(学術)
  • 北山 達也
    新潟大学自然科学研究科環境科学専攻 博士後期課程・修士(工学)
  • 寺田 慎二
    新潟大学自然科学研究科環境科学専攻 博士後期課程・修士(工学)

書誌事項

タイトル別名
  • THE TRANSFORMATION OF COOKING SPACE WITH KAMADO ON FARMHOUSE WITH KANG
  • カンを持つ農村住居の炊事空間の変容 : 中国東北部の農村住居における空間変容に関する研究(2)
  • カン オ モツ ノウソン ジュウキョ ノ スイジ クウカン ノ ヘンヨウ : チュウゴク ヒガシホクブ ノ ノウソン ジュウキョ ニ オケル クウカン ヘンヨウ ニ カンスル ケンキュウ(2)
  • A study on the transformation of space composition of farmhouse in northeast China Part 2
  • 中国東北部の農村住居における空間変容に関する研究 (2)

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抄録

This study analyzed the transformation of space composition of farmhouse with Kang. The purpose of the study is to show sustainability of traditional farmhouse by focusing on changes of cooking space with Kamado. This paper found that the characteristics of transformation were expansion of the cooking space and separation of part of the cooking space with Kamado. Meanwhile, the laundry space was separated from the cooking space. These transformations were linked with not only improvement of the cooking space, but also Kang-centred living style and two-generation living. We clarified that the systematic change of the cooking space with Kamado contributes to the sustainability of the farmhouse so as to maintain the local living environment.

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被引用文献 (4)*注記

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