- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Knowledge Graph Search feature is available on CiNii Labs
- 【Updated on June 30, 2025】Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
Characterization of Flavor of Black Tea and Green Tea Produced in TURKEY
-
- Uchiyama Yumiko
- Taste and Aroma Strategic Research Institute Co.,Ltd.
-
- Takahashi Takahiro
- Taste and Aroma Strategic Research Institute Co.,Ltd.
-
- Okamoto Yuki
- Wayo Women's University
-
- Yamashita Mayumi
- Takasaki College of Commerce
-
- Kinoshita Tomomi
- Kagoshima Prefectural College
-
- Katoh Miyuki
- Kagawa University
-
- Tsukidate Kasumi
- Otsuma Women's University
-
- Hanawa Mino
- Japan Isotope Analysis Laboratory,Inc.
-
- Osawa Takahito
- Japan Atomic Energy Agency
-
- Horiguchi Mieko
- Otsuma College
-
- Omori Masashi
- Otsuma Ocha College
Bibliographic Information
- Other Title
-
- トルコで生産された緑茶・紅茶の風味の特徴
Description
目的 従来,茶の生産量は,世界的にみれば80%以上は紅茶が占めていた.しかし近年,緑茶の需要の高まりを受けて,緑茶の生産は増加の一途を辿り,2010年には茶の生産量420万tの中,30%以上も緑茶が占めるようになった.その生産国は,紅茶生産国として知られているインドやスリランカ,ケニア,トルコにも広がりを見せ,今後ますます増加するものと考えられる.本研究では,この国際的飲料である緑茶や紅茶について,その風味と同位体比,ミネラル成分を明らかにすることを目的とする.方法 2013年8月,トルコ(リゼ)のチャイクル社で製造され,等級分けされたOP~Dまでの7種を試料とした.茶葉の大きさ(粒度)や,茶浸出液のポリフェノール,アミノ酸,カフェイン,香気成分,水色の測定,茶葉に含まれる12Cと13C等の同位体比,即発γ線によるミネラル成分を測定した。さらに味覚センサーと官能評価により風味の特徴を明らかにした.結果 トルコでの茶の製造方法は,ハサミ摘みで摘採され,さらに紅茶は,ローターベインを用いることが特徴的であった.茶園は密植状態であり,有機栽培で行われていた.紅茶水色は赤みが薄く,青臭を伴い,カテキン含量は低い値として示された.官能評価では渋味も穏やかとの評価が得られ,味覚センサーでの測定値もほぼ同様の結果であった.
Journal
-
- Abstracts of Annual Congress of The Japan Society of Home Economics
-
Abstracts of Annual Congress of The Japan Society of Home Economics 66 (0), 167-, 2014
The Japan Society of Home Economics
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390282680537501312
-
- NII Article ID
- 130005470358
-
- Data Source
-
- JaLC
- CiNii Articles
-
- Abstract License Flag
- Disallowed