出回り期の長い野菜[I] : 季節による「ほうれんそう」の栄養成分の変動

  • 辻村 卓
    女子栄養大学大学院栄養学研究科生物有機化学研究室
  • 荒井 京子
    女子栄養大学大学院栄養学研究科生物有機化学研究室
  • 日笠 志津
    女子栄養大学大学院栄養学研究科生物有機化学研究室

書誌事項

タイトル別名
  • Seasonal Nutrient Fluctuations of Spinach : Spinacia Oleracea
  • 出回り期の長い野菜(1)季節による「ほうれんそう」の栄養成分の変動
  • デマワリ キ ノ ナガイ ヤサイ 1 キセツ ニ ヨル ホウレンソウ ノ エイヨウ セイブン ノ ヘンドウ

この論文をさがす

説明

Spinach nutrient levels seem to change considerably throughout the year. In this paper, we measured the levels of proximate composition, minerals, carotene, niacin and vitamin C in spinach in spring, summer and winter. The water content in summer was significantly high (p<0.001) compared to that in other seasons, while the levels of protein and carbohydrates were low (p<0.001). Levels of lipid and ash tended to increase in spring. Mineral contents depended on the individual specificity. Vitamin content decreased in summer. In particular, the levels of niacin and vitamin C were significantly lower in summer.

収録刊行物

  • ビタミン

    ビタミン 74 (12), 579-581, 2000

    公益社団法人 日本ビタミン学会

参考文献 (10)*注記

もっと見る

詳細情報 詳細情報について

問題の指摘

ページトップへ