魚類におけるトコフェロール類の役割に関する研究(I)水産動物体中のトコフェロール含量およびトコフェロール同族体の割合

書誌事項

タイトル別名
  • Studies on the Roles of Tocopherols in Fish (I) TOCOPHEROL CONTENTS AND RATIO OF EACH MEMBER OF TOCOPHEROL-HOMOLOGUES IN MARINE ANIMALS
  • 魚類におけるトコフェロール類の役割に関する研究-1-水産動物体中のトコフェロール含量およびトコフェロール同族体の割合
  • ギョルイ ニ オケル トコフェロールルイ ノ ヤクワリ ニ カンスル ケンキュウ 1 スイサン ドウブツタイ チュウ ノ トコフェロール ガンリョウ オヨビ トコフェロール ドウゾクタイ ノ ワリアイ

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説明

A few works have been done on the roles of tocopherol-homologues in marine animals. In this paper, contents of total tocopherol and each member of tocopherol-homologues in marine animals were examined. Marine animals except dace (Leuciscus hakuensis) and prawn (Penaeus japonicus) contain α-, γ-and δ-tocopherol as normal constituents. Ratio of α : γ : δ was 96.1-36.1 : 38.8-1.5 : 29.2-1.3 (see Table 1-Table 12). As shown in Table 9,ovaries showed generally high level of tocopherol compared with other tissues and the ratio of α-tocopherol to total-tocopherol was somewhat lower than that in other tissues. These results suggest that γ-and δ-tocopherol have some significant physiological roles during spawning of eggs.

収録刊行物

  • ビタミン

    ビタミン 42 (1), 1-7, 1970

    公益社団法人 日本ビタミン学会

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