- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Knowledge Graph Search feature is available on CiNii Labs
- Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
Summary of Survey and Research on"<I>Shochu</I>", a Traditional Distilled Liquor in Japan and on the Related Liquor in Other Countries.
-
- TAKAHASHI Koujiro
- <I>Japanese Sake Brewers Association</I>
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 単式蒸留焼酎業に係わる委託調査研究結果について(Ⅰ)
- 単式蒸留焼酎業に係わる委託調査研究結果について(1)
- タンシキ ジョウリュウ ショウチュウギョウ ニ カカワル イタク チョウサ ケンキュウ ケッカ ニ ツイテ 1
- Summary of survey and research on “shochu”, a traditional distilled liquor in japan and on the related liquor in other countries
Search this article
Description
本格焼酎と泡盛に代表される「単式蒸留焼酎」は,過去十数年にわたって驚異的な伸びを示した。<br>この間,同業界団体である日本酒造組合中央会(以下,中央会)では,政府からの同業界対策基金を活用して,今後の重要課題についての調査研究を進めてきた。なお,各課題の調査研究は,産・学・官で構成されるプロジェクトチームに委託する「委託調査研究」方式で実施された。<br>このように,単式蒸留焼酎業界が一団となった幅広い調査研究の情報は,ひとり同業界のみならず,他の酒類にとっても“他山の石”として興味深い話題であろう。<br>本解説では,中央会が平成16年から18年の3ヶ年間に実施した委託調査研究の成果について,本報ではプロジェクトA「焼酎製造の近代化に関する技術体系の総合調査」に関する報告,次報ではプロジェクトB「海外産蒸留の歴史・文化・技術・制度に関する総合調査」およびプロジェクトC「焼酎粕処理設備のアフター調査及び処理技術の体系化調査」に関する報告,の2回に分けて紹介する。
Journal
-
- JOURNAL OF THE BREWING SOCIETY OF JAPAN
-
JOURNAL OF THE BREWING SOCIETY OF JAPAN 104 (3), 195-205, 2009
Brewing Society of Japan
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390282681079921536
-
- NII Article ID
- 10024851911
-
- NII Book ID
- AN10034389
-
- ISSN
- 21864012
- 09147314
-
- NDL BIB ID
- 10222043
-
- Text Lang
- en
-
- Data Source
-
- JaLC
- NDL Search
- Crossref
- CiNii Articles
-
- Abstract License Flag
- Disallowed