薬物の極微弱化学発光に関する研究(第10報)大黄の極微弱化学発光抑制成分

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タイトル別名
  • Extra-Weak Chemiluminescence of Drugs. X. Extra-Weak Chemiluminescence Quenching Component of Rhubarb
  • 薬物の極微弱化学発光に関する研究-10-大黄の極微弱化学発光抑制成分
  • ヤクブツ ノ キョクビジャク カガク ハッコウ ニ カンスル ケンキュウ 10

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抄録

Active components contained in rhubarb (Rhei Rhizoma) that show a quenching effect of extra-weak chemiluminescence (CL) arising from Maillard reaction, had been studied. As the result of fractionation and purification of rhubarb, CL quenching activity was found to exist mainly in the fraction of quinone derivatives as emodin, aloeemodin or rhein. The authentic samples of these quinones showed high CL quenching activities.

収録刊行物

  • 薬学雑誌

    薬学雑誌 110 (1), 55-58, 1990

    公益社団法人 日本薬学会

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