Isolation and Identification of an Onion Blacking-Active Component by Chelate Formation with Ferric Ions.
-
- TANABE Soichi
- Faculty of Education, Tokyo Gakugei University
-
- OGAWA Naoya
- Faculty of Education, Tokyo Gakugei University
-
- TESAKI Shoko
- Faculty of Education, Tokyo Gakugei University
-
- WATANABE Michiko
- Faculty of Education, Tokyo Gakugei University
Bibliographic Information
- Other Title
-
- タマネギの鉄キレート形成黒変活性成分の単離・同定
- タマネギ ノ テツ キレート ケイセイ コクヘン カッセイ セイブン ノ タン
Search this article
Abstract
タマネギを鉄製のカッターで切断すると緑黒化した.この緑黒変化現象はタマネギの成分と第二鉄イオンがキレートするためであった.鉄とキレートして緑黒変化する成分を単離し, FD-MS, 1H-NMR, 13C-NMR スペクトルデータに基づいて構造決定を行った結果, この成分をケルセチン-4'-Ο-β-グルコシドと同定した.
Journal
-
- Journal of Home Economics of Japan
-
Journal of Home Economics of Japan 48 (4), 339-342, 1997
The Japan Society of Home Economics
- Tweet
Keywords
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390282681310186368
-
- NII Article ID
- 110003168369
- 130003851457
-
- NII Book ID
- AN10040097
-
- ISSN
- 18820352
- 09135227
-
- NDL BIB ID
- 4179205
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- JaLC
- NDL
- NDL-Digital
- CiNii Articles
-
- Abstract License Flag
- Disallowed