酵母の環境ストレス耐性(第1回)酵母の環境ストレス耐性:産業利用における重要性と分子機構

  • 島 純
    京都大学微生物科学寄附研究部門
  • 安藤 聡
    独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構食品総合研究所
  • 中村 敏英
    独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構食品総合研究所

書誌事項

タイトル別名
  • Environmental Stress Tolerance of Yeast: Importance in Industrial Uses and Molecular Mechanisms
  • コウボ ノ カンキョウ ストレス タイセイ ダイ1カイ コウボ ノ カンキョウ ストレス タイセイ サンギョウ リヨウ ニ オケル ジュウヨウセイ ト ブンシ キコウ

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説明

A yeast Saccharomyces cerevisiae is one of the most important microorganisms for human beings, because this yeast is necessary to produce almost all the fermented foods and alcohol beverages. During industrial processes using S. cerevisiae, numerous environmental stresses, such as supraoptimal temperatures, oxidation, hyperosmolarity, drying and freezing/thawing, are exposed to yeast cells. To improve the industrial fermentation processes, yeast cells should have higher levels of the tolerance against the environmental stress. In this review, we describe 1) the importance of the tolerance against the environmental stress of yeast cells during industrial uses, 2) molecular mechanisms of the tolerance against the environmental stress, and 3) molecular breeding of stress tolerant yeast strains.

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参考文献 (44)*注記

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