アメリカザリガニ殻からのアスタキサンチンオイル抽出物の濃縮及びニジマス飼料への添加効果

  • 井上 剛
    鹿児島大学水産学部海洋生物化学研究室
  • Simpson Kenneth L.
    Department of Food Science and Technology, Nutrition and Dietics, University of Rhode Island
  • 田中 淑人
    鹿児島大学水産学部海洋生物化学研究室
  • 鮫島 宗雄
    鹿児島大学水産学部海洋生物化学研究室

書誌事項

タイトル別名
  • Condensed astaxanthin of pigmented oil from crayfish carapace and its feeding experiment.
  • アメリカザリガニ殻からアスタキサンチンオイル抽出物の濃縮及びニジマス飼料への添加効果〔英文〕
  • アメリカザリガニ カラ カラ アスタキサンチン オイル チュウシュツブツ ノ

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抄録

The pigments were extracted from crayfish carapace with soy oil. Astaxanthin and its esters were purified and concentrated by using microcrystalline cellulose adsorptive chromatography. The concentration of the purified pigments was approximately forty times that of the original pigmented oil. The separation of the pigments from the pigmented soy oil enabled us to reduce the amount of oil necessary to fortify the diet. In a feeding trial, rainbow trout Salmo gairdneri were fed with the diets containing the purified pigments and desirable pink coloration was found in the flesh. The analysis of the pigment in the test diets and flesh of rainbow trout was carried out. The diets with the higher levels of oil had a higher level of pigment decomposition.

収録刊行物

  • 日本水産学会誌

    日本水産学会誌 54 (1), 103-106, 1988

    公益社団法人 日本水産学会

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