-
- 片山 輝久
- 鹿児島大学水産学部
-
- 宮原 才郎
- 鹿児島大学水産学部
-
- 田中 淑人
- 鹿児島大学水産学部
-
- 鮫島 宗雄
- 鹿児島大学水産学部
-
- シンプソン K.L.
- ロードアイランド大学食糧資源化学社
-
- チャイチェスター C.O.
- ロードアイランド大学食糧資源化学社
書誌事項
- タイトル別名
-
- The Biosynthesis of Astaxanthi-XV
- アスタキサンチン ノ セイゴウセイ 15 チダイ ノ カロチノイド ト ジリョウ チュウ ノ ラベル シタ アスタキサンチン ノ カラダ ヒョウヒ ノ アスタキサンチン エ ノ テンイ エイブン
- The Carotenoids in Chidai, red sea bream, <i>Evynnis japonica Tanaka</i> and [the incorporation of labelled astaxanthin from the diet of the red sea bream] to their body astaxanthin
- チダイのカロチノイドの餌料中のラベルしたアスタキサンチンの体表皮のアスタキサンチンへの転移
この論文をさがす
抄録
1. The carotenoids in the red sea bream, Chidai, Evynnis japonica Tanaka, have been separated by absorption chromatography, characterized by their absorption spectra, their behavior on the columns, specific chemical tests, and co-chromatography with authentic samples.<br>2. Canthaxanthin, lutein, astaxanthin and PE-518 were isolated from the internalorgans of the red sea bream. α-Cryptoxanthin, 3, 3'-dihydroxy-ε-carotene, zeaxanthin, lutein(trace), 3-hydroxy-canthaxanthin and astaxanthin were found in the integuments of the red sea bream.<br>3. The red sea bream were cultured in the laboratory and for three weeks fed radio-active β-carotene-15, 15'-3H2 and labelled astaxanthin. It was determined that β-carotene was not a major precursor of astaxanthin in the red sea bream, but labelled xanthophylls in the prawn (the contents of astaxanthin were 78% of the total pigments) were absorbed from the diet and deposited in the body of the red sea bream.
収録刊行物
-
- 日本水産学会誌
-
日本水産学会誌 40 (1), 97-103, 1974
公益社団法人 日本水産学会
- Tweet
キーワード
詳細情報 詳細情報について
-
- CRID
- 1390282681394548096
-
- NII論文ID
- 130000919763
-
- NII書誌ID
- AN00193422
-
- COI
- 1:CAS:528:DyaE2cXhtlSkt7c%3D
-
- ISSN
- 1349998X
- 00215392
- http://id.crossref.org/issn/00215392
-
- NDL書誌ID
- 7619373
-
- 本文言語コード
- ja
-
- データソース種別
-
- JaLC
- NDL
- Crossref
- CiNii Articles
-
- 抄録ライセンスフラグ
- 使用不可