集団保育施設(幼稚園・保育所)における食育・栄養教育についての調査研究

  • 木林 悦子
    園田学園女子大学短期大学部生活文化学科 富山医科薬科大学医学部保健医学教室
  • 上野 恭裕
    園田学園女子大学短期大学部幼児教育学科
  • 鏡森 定信
    富山医科薬科大学医学部保健医学教室

書誌事項

タイトル別名
  • Education of Preschool Children on Basic Food and Nutrition.
  • シュウダン ホイク シセツ ヨウチエン ホイクジョ ニ オケル ショクイク エイヨウ キョウイク ニ ツイテ ノ チョウサ ケンキュウ

この論文をさがす

説明

We investigated the education of preschool children on basic food and nutrition to prevent life-style-related disease. The amount of education on food and nutrition was lower in preschooling by the ministry of education than in preschooling by the ministry of health and welfare. There was no dietitian in 77.1% of the preschools, and only 25% of dietitians provided education on food and nutrition to preschool children.<br>The need to educate preschool children on food and nutrition is thus suggested to fall on their mothers.<br>The importance ascribed to education on food and nutrition seems to substantially vary among preschools. These results indicate the importance of education on food and nutrition for preschool children and the need for dietitians to educate the mothers of preschool children.

収録刊行物

  • 栄養学雑誌

    栄養学雑誌 58 (1), 29-36, 2000

    特定非営利活動法人 日本栄養改善学会

被引用文献 (1)*注記

もっと見る

参考文献 (13)*注記

もっと見る

キーワード

詳細情報 詳細情報について

問題の指摘

ページトップへ