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Effects of continuous treatments with glucose, sucrose, mannitol, or a combination, on the vase life of cut snapdragon flowers
Bibliographic Information
- Other Title
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- キンギョソウ切り花の品質保持に及ぼすグルコース,スクロースおよびマンニトール連続処理の影響
- Effects of continuous treatments with glucose, sucrose and mannitol on the vase life of cut snapdragon flowers
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Description
Glucose, fructose, and mannitol are major soluble carbohydrates in snapdragon (Antirrhinum majus L.). We investigated the effects of continuous treatments with 30 or 50g L^-1 glucose, 50g L^-1 sucrose, or 30 or 50g L^-1 mannitol on the vase life of cut snapdragon flowers (i.e., the time until all florets had wilted). Treatments with each of the carbohydrates promoted floret opening and extended vase life. Glucose at 30g L^-1 increased the number of open florets most, and mannitol at 50g extended the vase life most. However, open florets in mannitol treatments were smaller than in glucose or sucrose treatments and their pigmentation was less pronounced than in the glucose and sucrose treatments. The total leaf chlorophyll contents decreased with time, but 30g L^-1 glucose mitigated this decrease until the 15th day after harvesting. To reduce the defects of the mannitol treatment, we investigated combinations of mannitol with glucose or sucrose. Treatment with 25g L^-1 sucrose plus 25g L^-1 mannitol increased the number of open florets and extended vase life more than treatment with 50g L^-1 sucrose alone. However, treatment with glucose plus mannitol did not significantly extend vase life compared with glucose alone. White mannitol powder appeared on the surface of florets and leaves in the combined treatments. Overall, treatment with 30g L^-1 glucose was most effective in improving vase life.
キンギョソウの主要な構成糖質であるグルコース(30および50gL^-1), スクロース(50gL1)およびマンニトール(30および50gL^-1)の連続処理がキンギョソウ切り花の品質保持に及ぼす影響を調査した. 品質保持期間は収穫後からすべての小花が萎凋するまでの日数とした. 処理したすべての糖質はキンギョソウ花穂において, 開花小花数を増加し, 品質保持期間を延長した. 処理した糖質の中で 30gL^-1 グルコース処理は開花小花数の増加に最も効果が大きかった. 50gL^-1 マンニトール処理は品質保持期間を最も延長した. しかし, マンニトール処理では, 開花した小花はグルコースおよびスクロース処理の場合よりも小さく, 着色も劣った. 葉の総クロロフィル含量は収穫後の時間の経過にともない減少したが, 30gL^-1 グルコース処理は処理開始後15日目にはこの減少を抑制した. マンニトール処理の欠点を避けるため, マンニトールとグルコースあるいはスクロースを組合わせた処理が品質保持に及ぼす影響を調べた. 25gL^-1 スクロースと 25gL^-1マンニトールを組合わせた処理は 50gL^-1 スクロース単独処理よりも開花小花数を増加させ, 品質保持期間を延長したが, グルコースとマンニトールとの組合わせ処理はグルコース単独処理よりも品質保持期間を有意には延長しなかった. また, すべてのマンニトールを組合わせた処理では, 小花および葉の表面からマンニトールが析出した. 以上の結果から, 今回の試験処理区の中では 30gL^-1 グルコース単独処理がキンギョソウ切り花の品質保持に最も有効であることが明らかとなった.
Journal
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- 花き研究所研究報告 = Bulletin of the National Institute of Floricultural Science
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花き研究所研究報告 = Bulletin of the National Institute of Floricultural Science 5 45-53, 2006-03-17
独立行政法人 農業・生物系特定産業技術研究機構 花き研究所
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Details 詳細情報について
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- CRID
- 1390290699728283776
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- NII Article ID
- 120006586546
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- NII Book ID
- AA11651516
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- NDL BIB ID
- 7923848
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- ISSN
- 13472917
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- Text Lang
- en
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- Article Type
- departmental bulletin paper
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- Data Source
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