Helicobacter pylori および Streptococcus mutans に対するシソ科ハーブ4種の抽出液の in vitro 抗菌活性

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  • In Vitro Antibacterial Activity of Extracts from Four Labiatae Herbs Against Helicobacter pylori and Streptococcus mutans

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In vitro antibacterial activity of extracts from four Labiatae herbs, perilla (Perilla ocymoides L.), peppermint (Mentha piperita L.), sage (Salvia officinalis L.) and thyme (Thymus vulgaris L.) againsltwo human pathogens Helicobacter pylori and Streptococcus mutans was evaluated. The highest activity against both bacteria was observed in sage extract, followed by perilla and thyme extracts. Their major volatile components were identified as perillaldehyde and limonene (perilla extract), menthol (peppermint extract), a -thujone and camphor (sage extract) and thymol (thyme extract) by GC and GC-MS. The antibacterial activity of the major volatile components against H. pylori and S. mutans was investigated and its relation to the activity of the four plant extracts was discussed.

4種のシソ科ハーブ, アオシソ, ペパーミント, セージ, およびタイムの抽出物の Helicobacter pylori および Streptococcus mutans に対する抗菌活性を in vitro で評価した. セージ抽出液はいずれの菌に対しても最も高い抗菌活性を示し, 次いでアオシソとタイムの抽出液の活性が高かった. それらの抽出液の主要な揮発性成分として, アオシソにはペリルアルデヒド, リモネン, ペパーミントにはメントール, セージにはα-ツヨン, カンファー, タイムにはチモールなどか認められた. それら成分のうち, H.pylori に対して最も高い活性を示したのはカルバクロール, メントール, ペリルアルデヒド, チモール (最小生育阻止濃度 0.5mM) であった. S. mutans に対してはL-リモネンが最も高い活性 (最小生育阻止濃度 0.125mM) を示し, 次いでα—シメンとγ-テルピネンの活性か高かった. アオシソ, ペパーミント, タイムの抽出液の抗菌活性は主要な揮発性成分によるものであることが示唆されたが, セージ抽出液の強い抗菌活性には未同定の揮発性成分や不揮発性成分も寄与しているものと考えられた.

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