Arthrobactersp. B69-5のInulin fructotransferase (DFA I-producing)の精製と性質

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  • Purification and Properties of an Inulin Fructotransferase (DFA Ⅰ-Producing) from Arthrobacter sp. B69-5.
  • Purification and Properties of an Inulin Fructotransferase(DFA 1-Producing)from Arthrobacter sp.B69-5

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抄録

An inulin fructotransferase (DFA I-producing) [EC 2.4.1.200] from Arthrobacter sp.B69-5 was purified and the characters of the enzyme were investigated. The enzyme was purified from a culture supernatant of the microorganism by 9.41 fold with a yield of 17.9 % using a DEAE-Toyopearl chromatography and a Butyl-Toyopearl chromatography. The enzyme showed maximum activity at pH 5.5 and 45 ℃. The enzyme activity was stable up to 75 ℃. The molecular mass of the enzyme was estimated to be 40 kDa by SDS-PAGE and 42 kDa by gel filtration, and was considered to be a monomer. The N-terminal amino acid sequence (20 amino acid residues) was determined as ANTVYDVTTWSGATISPYVD.

多糖類イヌリンからオリゴ糖DFAⅠを生じる酵素の生産菌が新たに分離された. 分類学的な検討を行った結果, 本菌株はArthrobacter sp. B69-5と同定された. 本菌株が培養上清中に生産する酵素をイオン交換クロマト, 疎水クロマトにより電気泳動的に均一に精製した. 本酵素の反応至適pHは5.5, 反応至適温度は45℃であった. 20分間の加熱に対して, 本酵素は75℃まで安定であった. 本酵素の分子量についてはSDS-PAGEから40kDa, ゲル濾過から42kDaという数字が得られ単量体酵素であると推察された. 酵素蛋白のN-末端のアミノ酸配列を分析するとANTVYDVTTWSGATISPYVDという結果が得られた.

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