モンゴルにおける農業開発史 : 開発と保全の均衡を求めて

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タイトル別名
  • The History of Agricultural Development in Mongolia : seeking a tradeoff between development and conservation
  • モンゴル ニ オケル ノウギョウ カイハツシ カイハツ ト ホゼン ノ キンコウ オ モトメテ

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抄録

type:Article

モンゴル国では,近年,農業開発のための政策が実施され,成果を挙げている。一方,農耕放棄地にはヨモギがはえてアレルギー源となり,人々に健康被害をもたらしている。したがって,農業をめぐり開発と保全のバランスをいかにとるかが今後の大きな課題となる。この目標に貢献するために,本稿で筆者は,モンゴル高原北部における農業に関する知見について,人々の知識と経験という観点から整理した。 知見は4 領域から構成される。1 つめは,考古学や歴史学の成果。とくに元朝時代は他の時代に比べて資料が多く,研究も進んでいるので,より詳しく記した。2 つめは民族学が提供するいわゆる伝統的知識。用いたモンゴル語資料は日本語に翻訳して末尾に添付した。3 つめは社会主義時代の人びとの経験。筆者自身が集めた口述史の資料を利用した。また,国営農場のリストの作成を試みた(モンゴル農牧省にもない)。4 つめは統計。 これらの整理から得られることは多いが,結論は以下の通り。 1.匈奴以来,モンゴル高原では外来の農民によって農業開発がしばしば行われた。とくにウイグル時代には積極的に都城が建設されたが,この時期は中世の温暖期に相当しており,有利な気象条件に恵まれていたと思われる。 2.モンゴル国西部ではオイラート・モンゴル人による農耕が発達していた。その技術は,牛による犂,灌漑,大麦など,休閑期があることなどの特徴がある。 3.社会主義的近代化の過程で導入された農業は,伝統的な技術と異なる,大規模乾燥農法であった。作付面積が40 万ヘクタールを超えると,規模の経済のメリットが得られるが,非常に投機的なビジネスとなり,社会的に安定的ではなくなる。 4.歴史的に農業開発はそれぞれの時代の政策によって実施されてきたので,断続的であるにすぎず,カラコルム地区を除いて決して持続的ではない。にもかかわらず,現実に農業開発は行われ,牧畜の定着化を同時に促進しているので,今後は,遊牧に適した非均衡モデルではなく,むしろ均衡モデルを適用した考察が必要になっている。

In Mongolia, the policy of agricultural development has recentlyachieved some successes. However, many agricultural fields have alreadybeen infested with the weed Artemisia, which is an allergen that has had negativeimpacts on the health of Mongolian citizens. Therefore, how to find abalance between agricultural development and nature conservation is a bigissue for Mongolia. In this article the author has tried to contribute to meetingthis challenge through compiling information and knowledge sources aboutthe history of agricultural development from the viewpoint of people’s experienceson the Mongolian plateau.Knowledge about Mongolian agriculture is derived from and composedof four kinds of materials. The first of these are findings from history andarcheology. The second is the so-called Traditional Ecological Knowledge(TEK) presented by ethnographers. Some basic materials of this kind writtenin Mongolian are translated into Japanese in the appendix. The third are theexperiences of people during the process of socialist modernization. Oral historiescollected by the author are used as source materials. In addition, a listand map of state farms during the socialist period are presented here in thispaper for the first time. The fourth kind of material is statistical analysis.From these materials we can gain much understanding, which can besummed up in four principal conclusions:1. On the Mongolian plateau, from the Xiongnu period onwards, nomadshave always tried to develop agriculture through relocating peasants by force.Especially during the Uighur period, a capital city was constructed in the centerof the Mongolian plateau and agricultural fields were also developed. Theclimatic conditions of the medieval warming may have created advantages foragricultural development at that time.2. In western Mongolia, many Oirat Mongol groups have traditionallyengaged in cultivation and had knowledge of it. With irrigation systems thattook water from the rivers, they ploughed with cattle, allowed for fallow periods,and cultivated mostly barley.3. Under the socialist modernization program, modern agriculture wasintroduced to Mongolia. The modern techniques were quite different from traditionalcultivation, consisting only of dry farming that was mechanized andon a large scale. Statistically, although they achieved economies of scale whenthey harvested over 400,000 ha, that was speculative and not sustainable forthe society.4. Historically, agricultural development in Mongolia has been intermittentand sporadic according to the policies of the time, not continuous exceptin the Kara-korm (Khara-khorin) district. The situation nowadays in whichcultivation is expanding and helping to make pastoralism more settled forcesus to consider the equilibrium model rather than the disequilibrium modelwhich fits with nomadic pastoralism.

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