HPLC を用いたりんごジュース中オキシテトラサイクリンの残留試験法

  • 平田 祥太郎
    (地方独立行政法人)大阪健康安全基盤研究所 衛生化学部 大阪公立大学 現代システム科学研究科
  • 昌山 敦
    (地方独立行政法人)大阪健康安全基盤研究所 衛生化学部
  • 仲谷 正
    (地方独立行政法人)大阪健康安全基盤研究所 衛生化学部
  • 星 英之
    大阪公立大学 現代システム科学研究科

書誌事項

タイトル別名
  • Analytical method of residual oxytetracycline in apple juices using HPLC
  • HPLC オ モチイ タリン ゴジュース チュウ オキシテトラサイクリン ノ ザンリュウ シケンホウ

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抄録

An analytical method using HPLC was developed to analyze residual oxytetracycline (OTC) in apple juices. Residual OTC was extracted with a citrate-phosphate buffer containing EDTA-2Na. The matrix was removed from the extract by a solid-phase column, InertSep PLS-2 (265 mg/20 mL). After removing the solvent, the extract was resolved in a potassium phosphate solution. OTC in the test solution was determined quantitatively using HPLC with a photodiode array detector (PDA). The interfering peaks were not observed in chromatograms of blank extracts, indicating the high selectivity of this method. The limit of quantification of this method was 0.01 µg/g in apple juices. Method validation was performed by recovery tests at 0.2 µg/g to evaluate the trueness, repeatability (RSDr), and with-in laboratory reproducibility (RSDwr). The validation results for two types of apple juice exhibited sufficient recovery (99% and 85%) and precision (RSDr ≦ 4% and RSDwr ≦ 5%). The time required for the preparation of eight test solutions was less than three hours. This method can help inspect residual OTC in apple juices.

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