幼稚園における食物アレルギー教育に関する教員研修の実施とその評価 食物アレルギーの有無に関わらず,心身共に健康な生活を送る子供の育成をめざして

書誌事項

タイトル別名
  • Implementation and Evaluation of Teacher Training on Food Allergy Education in Kindergarten ― Aiming to Foster Children Leading Healthy Lives, Regardless of the Presence of Food Allergies ―

抄録

本研究の目的は,幼稚園において食物アレルギーと共に生活する子供を育む方策を検討することである。本研究では,食物アレルギー教育に関する教員研修を行い,研修中の教員の反応と研修前後のアンケート調査の結果を基に,その効果を評価した。<br>  研修後には,食物アレルギーやその対応によって生じる子供達の心境へも目を向ける必要性の理解が深まった。また事例検討を通して,幼稚園においても幼児なりに食物アレルギーを理解して対応できるように伝える必要性があると明らかになり,実際に指導できそうな具体的な場面も挙げられた。さらに研修中,脈々と受け継がれてきた“教育観”と,現在の多様化した時代背景や子供達の実態,社会的なつながりを踏まえて更新される“教育観”の中で揺れ動く教員の姿が見られ,その揺らぎや葛藤自体が,個別のニーズを適切に受け入れ,多様性を尊重する教師の観念を磨くことにつながっていると考えられた。

This study aims to explore strategies for nurturing kindergarten children with food allergies. Teacher training on food allergy education was conducted, and its effectiveness was evaluated based on teacher reactions and pre- and post-training surveys. The training deepened the understanding of the importance of addressing the emotional needs of children with food allergies. Case studies revealed the necessity of conveying this understanding to preschoolers and equipping them to respond appropriately. The study also observed teachers navigating between traditional and evolving educational perspectives, with observed fluctuations and conflicts contributing to refining teachers' beliefs tow ard embracing individual needs and diversity.

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