- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Knowledge Graph Search feature is available on CiNii Labs
- 【Updated on June 30, 2025】Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
Mechanisms of Dynamic Activation and pH-dependent Sensitivity of Sweet Taste Receptor
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 総説 甘味受容体の動的活性化機構およびpH 感受性機構
Search this article
Description
甘味受容体は、糖質を感知するエネルギーセンサーとして重要な役割を果たす。生活習慣病やその主要なリスクファクターである肥満は、甘味に対する強い嗜好と食生活の乱れに密接に関連している。よって甘味受容機構制御の重要性が増しているが、受容体が活性化する動的なメカニズムは不明なままである。本総説では、筆者らが明らかにしてきたGタンパク質共役型甘味受容体サブユニットTAS1R3の膜貫通ドメインとアロステリックモジュレーターとの動的相互作用およびpH感受性マイクロスイッチについて概説する。
Journal
-
- The Japanese Journal of Taste and Smell Research
-
The Japanese Journal of Taste and Smell Research 31 (2), 150-156, 2024
The Japanese Association for the Study of Taste and Smell
- Tweet
Keywords
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390302613509774208
-
- ISSN
- 24241326
- 13404806
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- JaLC
-
- Abstract License Flag
- Disallowed