東北地域における水稲高温登熟耐性基準品種の選定
書誌事項
- タイトル別名
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- Selection of Standard Rice Varieties for Evaluating Grain Quality under High Temperature during Ripening Stage for Tohoku Region
- トウホク チイキ ニ オケル スイトウ コウオントウジュクタイセイ キジュン ヒンシュ ノ センテイ
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説明
We selected standard rice varieties for evaluating grain quality under high temperature during ripening stage for Tohoku region. Twenty-four varieties were cultivated in greenhouses at 6 breeding stations for 3 years from 2011 to 2013. Judging from the percentage of normal grains and chalky grains, the following standard varieties were selected. In the very-early heading group, Fukei-227 was selected as moderately tolerant to high temperatures, Mutsuhomare as average in its response (neither tolerant nor sensitive), and Komanomai as sensitive. In the early heading group, Fusaotome was selected as tolerant, Satonouta and Kokoromachi, as moderately tolerant, Akitakomachi as average, and Hatsuboshi for moderately sensitive. In the medium-term heading group, Mineharuka was selected as moderately tolerant, Hitomebore and Haenuki as average, and Sasanishiki as sensitive. In the late-heading group, Eminokizuna was selected as tolerant, Tsuyahime as moderately tolerant, and Koshihikari as average.
東北地域向けの水稲高温登熟耐性基準品種を選定するために、6試験地において水稲24品種系統をガラス温室で栽培し、穀粒判別器で玄米の整粒歩合および白未熟粒歩合を測定した。2011~2013年の3年間の試験結果から、"かなり早" 熟期では、「ふ系227号」を "やや強"、「むつほまれ」を "中"、「駒の舞」を "弱"、"早" 熟期では、「ふさおとめ」を "強"、「里のうた」「こころまち」を "やや強"、「あきたこまち」を "中"、「初星」を "弱"、"中" 熟期では、「みねはるか」を "やや強"、「ひとめぼれ」「はえぬき」を "中"、「ササニシキ」を "弱"、"晩" 熟期では、「笑みの絆」を "強"、「つや姫」を "やや強"、「コシヒカリ」を "中" の基準品種に選定した。
収録刊行物
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- 東北農業研究センター研究報告 = Bulletin of TOHOKU Agricultural Research Center
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東北農業研究センター研究報告 = Bulletin of TOHOKU Agricultural Research Center 118 49-55, 2016-03-31
国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構 東北農業研究センター
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キーワード
詳細情報 詳細情報について
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- CRID
- 1390572174704894848
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- NII論文ID
- 120006586435
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- NII書誌ID
- AA11655277
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- NDL書誌ID
- 027226191
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- ISSN
- 13473379
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- 本文言語コード
- ja
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- データソース種別
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- JaLC
- IRDB
- NDLサーチ
- CiNii Articles