ミャンマーにおけるハイビスカス属植物の探索および収集(2017年12月20日~ 2018年1月1日)

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タイトル別名
  • Field Survey and Collection of “chinbao", Hibiscus spp.in Chin State of Myanmar (20th of December 2017 - 1st of January 2018)

抄録

In Myanmar, the leaves and calyx of five Hibiscus species are used as a food source. Those five species have been classified taxonomically based on the morphologies of the above mentioned edible parts and their seeds. The Burmese people of Myanmar call both these hibiscus plants as well as food sourced from them “chinbao”. We have conducted a field study investigating the genus Hibiscus in the Chin State of Myanmar from December 20th, 2017, to January 1st, 2018. A total of 35 biological samples were collected during the survey: H. sabdariffa (16), H. cannabinus (2), H. radiatus (12) and H. acetosella (5). We found that H. radiatus and H. acetosella were the most popular species used for food in this area, while other species were known to be used in other areas. The cold hardiness of both H. acetosella and H. radiatus may be the reason for their popularity in the region as they can survive at temperatures below 5 °C. Furthermore, we discovered that both H. acetosella and H. radiatus had flower colors that differed from those reported in other regions of the country.

ミャンマーでは5種のハイビスカス属植物の葉および副萼片を食用としている.これらは,主に副萼片および種子の形態の違いにより分類できる.ミャンマーの人々は,これらのハイビスカス植物を「chinbao」と呼んでいる.2017年12月20日から2018年1月1日の間に,Chin州においてハイビスカス属植物の探索・収集を行った.本探索において.全部で35サンプル(H. sabdariffa (16サンプル), H. cannabinus (2), H. radiatus (12), H. acetosella (5))を収集した.この地域では,他の地域とは異なり,主にH. acetosellaおよびH. radiatusの2種が食されていた.このことは,非常に強い耐寒性を有するこれら2種が,この地域特有の5 oC程度の低温環境下でも栽培できたことと深く関係していると考えられる.さらに,本探索において,これまでに他の地域では全く見られなかった花色のH. acetosellaおよびH. radiatusも発見した.

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