シヤフト炉内の燃焼帯に関する理論的考察

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タイトル別名
  • Fundamental Consideration by Theoretical Principle on the Combustion Zone of Shaft Furnace
  • シャフトロ ナイ ノ ネンショウタイ ニ カンスル リロンテキ コウサツ

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抄録

type:Article

It is evident that the volume, shape and temperature of combustion zone in shaft furnace are changed by the character of fuel and air which burned at the combustion zone. The fuel comsumption, large production and normal working are affected by the character of combustion zone. Therefore, up to date, many studeuts and turnace men have been studing on it, but many of them did not explain it theoretically and were lacking in theories. So that the author suggests a theoretical principle, that is "The idea of heat compression". The author introduced a principle that the temperature of combustion zone is higher, the volume of it is smaller. By appling this principle I have explained the following facts: (i) When the temperature and volume of air is consta nt, the higher tempetature of combustion zone gives the smaller volume of combustion zone. (ii) Good combusitility of coke gives the combustion zone with higher temperature and contraction of volume. (iii) When air amount is constant, the temperature of air is higher the volume of combustion zone is smaller. (iv) Larger air amount does not give always the larger combustion zone.

骸炭との燃焼性及び風量,風熱は堅型炉内の燃焼帯の形状,大きさ,温度等に大きな影響を与える。従ってこの燃焼帯が堅型炉の燃料消費量,生産法や順調なる操業を左右する大きさ原因の一つであることは当然である。斯るが故,今日迄多くの研究者や炉の操業者によって,之等に関する実験,試験や経験的事実等が多く発表され,報告されて来た。又その研究結果として,骸炭の品質の改良,適正化,高炉に於ては送風温度の高温化,熔銑炉に於ける熱風操業,送風中への水蒸気量の調整,酸素添加の送風,送風量の増大,炉の大型化等と研究され,叉実用化されて発展して来たが,これらの多くはいずれも経験的に,又実験的に推論されたもの多く,且つ又,断片的でこれらを一貫した理論で綜合的に解明されているものが甚だ少ない様に見受けられる。勿論,之等のことを明確に一つの理論式にて解明することは複雑で,その総てを表わすことは出来ないが,一つの段階として骸炭の燃焼性,及び風量風熱が燃焼帯に与える影響を本稿で述べる如く推論して見た。

identifier:富山大学工学部紀要,12(1/2)

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