大阪府下の小学校を中心とした食物アレルギーに対する教員の実態と問題点

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  • オオサカ フカ ノ ショウガッコウ オ チュウシン ト シタ ショクモツ アレルギー ニ タイスル キョウイン ノ ジッタイ ト モンダイテン

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抄録

type:Article

教員の食物アレルギーに対する認識と実態,問題点を明らかにするために大阪府下を中心に,2009年7-10月にかけて質問紙による調査を実施した。一般教員のうちクラスにアレルギー児童がいないのは42.3%であったが,学校のアレルギー管理を知っている者は51.2%にとどまった。アレルギーの知識はテレビ等のメディアを多用しており,特定原材料に対する認識は平均80.1%(養護教諭94.8%)であったが,加工食品(パン:55.9%)では認知度が下がった。また,教員自身にもえび,そばなどに食物アレルギーがみられた。食物アレルギー児童を取り巻く問題として宿泊行事や調理実習時の除去,給食時の除去食対応などが挙げられた。

In was investigated that the recognition, realities and problem to the food allergy to the primary school teacher and nursing teacher in Osaka area. The investigation was prepared to the teacher at the public primary school in Osaka from July through October of 2009, and collected 649 votes. The effective collection rate was 40.7%. The teacher that there was no allergic child in the charge class was 42.3%, and the teacher who knew allergic management of the school was 51.2%. The acknowledgment level to teacher's food allergen was 80.1% (nursing teacher; 94.8%) in specific raw materials. Because a few teachers also had an allergy to food in the lobster and the egg, etc., it was suggested to be necessary to consideration not only to the child but also the teacher. The teacher was chiefly obtaining information on the food allergy from the TV, in contrast to the nursing teacher was from the newspaper, the magazine, the book, and the internet. In the elementary school, a lot of problems were pointed out for the difficulty and certain was pointed out about the cooperation of the distinction among the correspondence of the teacher, the allergy, and the unbalanced diet and guardians.

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