超臨界二酸化炭素を用いた含水系未成熟柑橘果皮からの香気・機能性成分の抽出

  • 佐々木 満
    熊本大学産業ナノマテリアル研究所 熊本大学大学院先端科学研究部
  • 西園 昌代
    熊本大学大学院自然科学研究科 (公財)佐賀県産業振興機構 さが県産品流通デザイン公社
  • 水上 浩之
    熊本県産業技術センター

書誌事項

タイトル別名
  • Extraction of Aroma and Functional Ingredients from Hydrous Immature Citrus Peel Using Supercritical Carbon Dioxide
  • チョウリンカイ ニサンカ タンソ オ モチイタ ガン スイケイ ミセイジュクカンキツ カヒ カラ ノ コウキ ・ キノウセイ セイブン ノ チュウシュツ

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抄録

<p>In this paper, the authors summarized the findings of extracting essential oils and polyphenols from wet immature citrus peels using the supercritical carbon dioxide (SCO2) extraction and the Soxhlet one. Monoterpenes were the main components in the Soxhlet extraction (solvent: ethanol), while the selectivity of monoterpenes drastically decreased and that of oxygenated compounds greatly increased in SCO2 extraction. Additionally, the total polyphenol content in the SCO2 extraction reached about 80% of that obtained by the Soxhlet extraction, indicating that polar organic compounds, which are normally hard to extract, can be efficiently extracted in the presence of water content in peels.</p>

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参考文献 (12)*注記

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