- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Automatic Translation feature is available on CiNii Labs
- Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
4. Sodium receptor in the brain
-
- Hiyama Takeshi Y.
- Div. Mol. Neurobiol.,Natl. Inst. Basic Biol.,:Sch. Life Sci., The Graduate Univ. Adv. Studies
-
- Watanabe Eiji
- Lab. Neurophysiol., Natl. Inst. Basic Biol.,:Sch. Life Sci., The Graduate Univ. Adv. Studies
-
- Noda Masaharu
- Div. Mol. Neurobiol.,Natl. Inst. Basic Biol.,:Sch. Life Sci., The Graduate Univ. Adv. Studies
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 4.脳のナトリウムセンサー(<総説特集I>化学受容から行動までの情報ハイウエイ-4)
- 脳のナトリウムセンサー
- ノウ ノ ナトリウム センサー
Search this article
Description
我々の体には、食物に含まれる塩分を感知する味蕾のナトリウム(Na)センサーに加えて、体液のNaレベルを監視する脳内のNaセンサーが存在する。この両者が揃って機能することにより、適切な量の塩分を適切なタイミングで摂取することができている。しかしながら、脳内のNaレベルセンサーは存在こそ古くから提唱されていたものの、実体は全く解明されていなかった。筆者らは、このセンサーが脳室周囲器官のグリア細胞に発現するNaチャンネル、Na_xであることを明らかにし、塩分摂取行動の制御に重要な役割を果たしていることを示してきた。さらに、Naxによって感知された情報が、乳酸を介したグリア-ニューロン情報伝達により神経活動に変換される仕組みを解明し、脳内のNa感知機構を明らかにすることに成功した。
Journal
-
- The Japanese Journal of Taste and Smell Research
-
The Japanese Journal of Taste and Smell Research 16 (2), 133-140, 2009
The Japanese Association for the Study of Taste and Smell
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390845712966122368
-
- NII Article ID
- 110007478447
-
- NII Book ID
- AA11426393
-
- ISSN
- 24241326
- 13404806
-
- NDL BIB ID
- 10580629
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- JaLC
- NDL Search
- CiNii Articles
-
- Abstract License Flag
- Disallowed