エチレンジアミンを用いて両親媒性基をもつ没食子酸と連結された芳香族化合物の合成と熱応答特性

  • 中島 裕人
    山形大学大学院理工学研究科物質化学工学専攻
  • 新井 雅人
    山形大学大学院理工学研究科物質化学工学専攻
  • 佐藤 和昭
    山形大学大学院理工学研究科物質化学工学専攻
  • 伊藤 和明
    山形大学大学院理工学研究科物質化学工学専攻

書誌事項

タイトル別名
  • <b>Synthesis and thermoresponsive properties of aromatic compounds connected with gallic acid </b><b>bearing amphiphilic groups using an ethylene diamine spacer </b>
  • エチレンジアミン オ モチイテ リョウシンバイセイキ オ モツ モッショクシサン ト レンケツ サレタ ホウコウゾク カゴウブツ ノ ゴウセイ ト ネツ オウトウ トクセイ

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抄録

<p>Aromatic compounds(1-4)connected with gallic acid bearing amphiphilic oligo(ethylene glycol)groups were synthesized using an ethylene diamine spacer. Their thermoresponsive properties(lower critical solution temperature behaviors)were investigated on the basis of their solute concentration dependence and the effect of salt or organic solvent addition in their aqueous solutions. In addition, temperature-sensitive fluorescence properties induced via aggregation during phase transition of the aromatic compounds(4 and 8)bearing pyrenyl groups were investigated.</p>

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参考文献 (17)*注記

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