HPLCによるジビエを対象とした残留クロピドール試験法の妥当性確認

DOI
  • 平田 祥太郎
    a) 地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所 衛生化学部 b) 大阪公立大学 現代システム科学研究科
  • 仲谷 正
    a) 地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所 衛生化学部
  • 山口 進康
    a) 地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所 衛生化学部
  • 星 英之
    b) 大阪公立大学 現代システム科学研究科

書誌事項

タイトル別名
  • Validation of HPLC method for the determination of residual clopidol in game meats

抄録

The analytical method was validated by HPLC to inspect residual clopidol in game meats. Clopidol was extracted with acetonitrile/ methanol mixture and McIlvaine buffer. The impurities in the extract were removed by n-hexane partition and a solid-phase column, InertSep PLS-2. After removing the solvent, the extract was resolved in a 40% acetonitrile solution. Clopidol in the purified solution was quantitatively determined using HPLC with a photodiode array detector (PDA). An interfering peak was not observed in the chromatograms of game meat extracts. The limit of quantification of this method was 0.01 µg/g in game meats. Recovery tests performed method validation at the maximum residue limit concentration to evaluate the trueness, repeatability (RSDr), and with-in laboratory reproducibility (RSDwr). The validation results exhibited sufficient trueness (88% and 93%) and precision (RSDr ≦ 6% and RSDwr ≦ 9%). These values fulfilled the criteria of the validation guideline for residual pesticide analysis in Japan. The time required to prepare eight test sample solutions was less than five hours. This method can help inspect residual clopidol in game meats.

収録刊行物

詳細情報 詳細情報について

  • CRID
    1390862931516599808
  • DOI
    10.18891/jjfcs.31.1_35
  • ISSN
    21896445
    13412094
  • 本文言語コード
    ja
  • データソース種別
    • JaLC
  • 抄録ライセンスフラグ
    使用不可

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