A multi-center cross-sectional study on nutritional therapy in Japanese ICUs in Kanagawa prefecture

  • Yoshida Minoru
    Department of Emergency and Critical Care Medicine, St. Marianna University School of Medicine Yokohama City Seibu Hospital
  • Yoshida Toru
    Department of Emergency and Critical Care Medicine, St. Marianna University School of Medicine
  • Saito Hiroki
    Department of Emergency and Critical Care Medicine, St. Marianna University School of Medicine Yokohama City Seibu Hospital
  • Kawabata Akari
    Department of Nursing, St. Marianna University School of Medicine Yokohama City Seibu Hospital
  • Matsushima Shinya
    Department of Rehabilitation, St. Marianna University School of Medicine Yokohama City Seibu Hospital
  • Mori Yuki
    Department of Nutrition, St. Marianna University School of Medicine Yokohama City Seibu Hospital
  • Mori Misako
    Department of Nursing, St. Marianna University School of Medicine Yokohama City Seibu Hospital
  • Onodera Hidetaka
    Department of Neurosurgery, St. Marianna University School of Medicine Yokohama City Seibu Hospital
  • Masui Yoshihiro
    Department of Emergency and Critical Care Medicine, St. Marianna University School of Medicine Yokohama City Seibu Hospital

Bibliographic Information

Other Title
  • 神奈川県内のICUにおける栄養療法に関する多施設横断研究

Search this article

Description

<p>【目的/方法】2011年国際栄養調査で,本邦ICUの栄養療法における環境体制や実施状況の遅れが示唆された.2011年以降,それらに関する調査は殆どなく,神奈川県内ICUでの栄養療法の実態や栄養チーム内での栄養療法に対する見解を明確にする目的でオンライン質問票を用いた横断研究を行った.【結果】神奈川県内12施設13ICUから回答が得られ,経腸栄養プロトコール使用が54%,ICU常在管理栄養士が31%,ICU常在リハビリテーションスタッフが54%と以前と比し高水準であった.一方,エネルギー・たんぱく質の目標投与量に関し『わからない』と答えた施設が39%を占めた.【結論】ICUにおける栄養療法の環境体制は,以前と比し整えられてきている.一方,栄養チーム内での栄養療法の目標に対する共通見解にばらつきがある可能性が考えられた.今後,栄養チーム内での栄養療法の目標に関する共通見解を深めていく必要がある.</p>

Journal

  • Online Journal of JSPEN

    Online Journal of JSPEN 2 (2), 158-162, 2020

    Japanese Society for Parenteral and Enteral Nutrition Therapy

Details 詳細情報について

Report a problem

Back to top