Integrated understanding of food functional responsible factors and their functional interactions

About this project

Japan Grant Number
JP20H05683
Funding Program
Grants-in-Aid for Scientific Research
Funding organization
Japan Society for the Promotion of Science
Project/Area Number
20H05683
Research Category
Grant-in-Aid for Scientific Research (S)
Allocation Type
  • Single-year Grants
Review Section / Research Field
  • Broad Section F
Research Institution
  • Kyushu University
Project Period (FY)
2020-08-31 〜 2025-03-31
Project Status
Granted
Budget Amount*help
193,440,000 Yen (Direct Cost: 148,800,000 Yen Indirect Cost: 44,640,000 Yen)

Research Abstract

リキッドバイオプシーを駆使し、食品中に含まれる分子のみならず、生体や微生物を介して産生された代謝物も含め生体に作用する食由来の分子群を「食機能実行分子」として捉え、その実態を明らかにするとともに、食品の摂取前後に生じる生体応答を解析することで食機能実行分子から生体応答に繋がる分子メカニズムを解明する。さらに、食機能実行分子間の機能的な相互作用(機能性フードペアリング)を解析することで食品の機能を包括的に理解する。

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