Exploring the novel properties of proteins by controlling the partial hydrophobicity
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- Kamiya Noriho
- Principal Investigator
- 九州大学
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- 平良 東紀
- Co-Investigator
- 琉球大学
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- 若林 里衣
- Co-Investigator
- 九州大学
About this project
- Japan Grant Number
- JP19H00841
- Funding Program
- Grants-in-Aid for Scientific Research
- Funding organization
- Japan Society for the Promotion of Science
- Project/Area Number
- 19H00841
- Research Category
- Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
- Allocation Type
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- Single-year Grants
- Review Section / Research Field
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- Medium-sized Section 27:Chemical engineering and related fields
- Research Institution
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- Kyushu University
- Project Period (FY)
- 2019-04-01 〜 2023-03-31
- Project Status
- Completed
- Budget Amount*help
- 45,370,000 Yen (Direct Cost: 34,900,000 Yen Indirect Cost: 10,470,000 Yen)
Research Abstract
生命の最少単位である細胞の約7割は水からなり、我々の生命活動を担う多くの物質は水に溶けた状態で働いている。一方、細胞は、水と油に馴染む性質を有する脂質と呼ばれる両親媒性の分子によって二重膜構造を形成し、その形と機能を維持している。膜に存在するタンパク質は、細胞の内外の情報やエネルギーのやり取りを通して、その生命活動の一翼を担っている。本研究では、脂質二重膜とタンパク質の間に働く弱い相互作用に注目し、これを人工的に制御することを試みる。さらに、脂質からなる薬物キャリアと組み合わせることで、新しいタイプの抗菌剤を開発することを目的とする。