Validity of polyphenols for control of tongue microbiota
-
- Asakawa Mikari
- Principal Investigator
- 九州大学
About this project
- Japan Grant Number
- JP21K17212
- Funding Program
- Grants-in-Aid for Scientific Research
- Funding organization
- Japan Society for the Promotion of Science
- Project/Area Number
- 21K17212
- Research Category
- Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
- Allocation Type
-
- Multi-year Fund
- Review Section / Research Field
-
- Basic Section 57080:Social dentistry-related
- Research Institution
-
- Kyushu University
- Project Period (FY)
- 2021-04-01 〜 2023-03-31
- Project Status
- Completed
- Budget Amount*help
- 4,550,000 Yen (Direct Cost: 3,500,000 Yen Indirect Cost: 1,050,000 Yen)
Research Abstract
これまで数多くの疫学研究において、ポリフェノール(PPs)を多く含む飲食物の摂取が糖尿病や認知症など様々な疾患の発症予防や症状改善に関わることが報告されている。近年、そのメカニズムの一つとしてPPsがプレバイオティクスとして腸管細菌叢(マイクロバイオーム、MB)のバランスを制御していることが明らかになってきた。本研究では、口腔MBの制御に関わる候補物質としてPPsに着目し、PPsが舌MBの細菌構成に与える影響を解明する。本研究の結果は、PPsを摂取することで口腔MBを制御し、口腔や全身疾患の発症を予防する、新たな歯科診療アプローチ開発に向けての足がかりとなる可能性を秘めている。
Keywords
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1040287907251576448
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- KAKEN