Establishment of regulatory basis for nutrition and biological defense using taste receptors

About this project

Japan Grant Number
JP24K02883
Funding Program
Grants-in-Aid for Scientific Research
Funding organization
Japan Society for the Promotion of Science
Project/Area Number
24K02883
Research Category
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
Allocation Type
  • Multi-year Fund
Review Section / Research Field
  • Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research Institution
  • Kyushu University
Project Period (FY)
2024-04-01 〜 2028-03-31
Project Status
Granted
Budget Amount*help
18,590,000 Yen (Direct Cost: 14,300,000 Yen Indirect Cost: 4,290,000 Yen)

Research Abstract

味覚受容体は、口腔のみならず全身の様々な臓器に発現し、体内のエネルギーおよび化学受容センサーとして生体恒常性の維持や生体防御に寄与する可能性が示唆される。これらのシステムの破綻は、生活習慣病やがんなどの病態と関連する可能性があり、その基礎として、味覚受容体とリガンドとの結合特性およびその活性化機構を解明することが必要不可欠である。本研究では、全身に発現する味覚受容体を介した栄養および生体防御のメカニズムの解明からその制御を目指す。

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