Study on the prevention mechanism of food factors against impaired cognition

About this project

Japan Grant Number
JP22KF0289
Funding Program
Grants-in-Aid for Scientific Research
Funding organization
Japan Society for the Promotion of Science
Project/Area Number
22KF0289
Research Category
Grant-in-Aid for JSPS Fellows
Allocation Type
  • Multi-year Fund
  • Single-year Grants
Review Section / Research Field
  • Basic Section 38050:Food sciences-related
Research Institution
  • Kyushu University
Project Period (FY)
2023-03-08 〜 2024-03-31
Project Status
Completed
Budget Amount*help
2,200,000 Yen (Direct Cost: 2,200,000 Yen Indirect Cost: 0 Yen)

Research Abstract

「認知症」を抜本的に治療することは困難とされる一方、認知症高齢者数は増加の一途であり、認知症問題は健康長寿社会を実現するための大きな解決課題である。そこで本研究では、食品因子であるペプチド(Tyr-Pro)摂取によるアルツハイマー型認知症に対する予防効果について、その作用機構の解明を試みる。なお、アセチルコリン系については、アディポネクチン受容体であるAdipoR1を介したペプチドのアセチルコリン系賦活作用を提唱しており、食品因子の新たな予防機構を提示することができる。

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