Prevention of impaired cognitive function by food factors

About this project

Japan Grant Number
JP21H04863
Funding Program
Grants-in-Aid for Scientific Research
Funding organization
Japan Society for the Promotion of Science
Project/Area Number
21H04863
Research Category
Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
Allocation Type
  • Single-year Grants
Review Section / Research Field
  • Medium-sized Section 59:Sports sciences, physical education, health sciences, and related fields
Research Institution
  • Kyushu University
Project Period (FY)
2021-04-05 〜 2025-03-31
Project Status
Granted
Budget Amount*help
42,640,000 Yen (Direct Cost: 32,800,000 Yen Indirect Cost: 9,840,000 Yen)

Research Abstract

本研究は、食品因子による未病段階での認知症の改善・予防を実現することである。すなわち、認知機能低下を未病段階で予防・改善する食品因子を予測し、実践できる認知症予防食品科学を構築する。血液脳関門(BBB)を透過できる、腸管吸収性が保証される、標的受容体へ結合し、脳機能を改善できる食品因子を明示し、食生活からの認知症発症予防の可能性を明らかにする。

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