Development of programs of oral function management and meal support for patients of chronic kidney disease to lead healthy lives
About this project
- Japan Grant Number
- JP23K21565
- Funding Program
- Grants-in-Aid for Scientific Research
- Funding organization
- Japan Society for the Promotion of Science
- Project/Area Number
- 23K21565
- Research Category
- Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
- Allocation Type
-
- Multi-year Fund
- Single-year Grants
- Review Section / Research Field
-
- Basic Section 58080:Gerontological nursing and community health nursing-related
- Research Institution
-
- Kyushu University
- Project Period (FY)
- 2021-04-01 〜 2025-03-31
- Project Status
- Granted
- Budget Amount*help
- 17,680,000 Yen (Direct Cost: 13,600,000 Yen Indirect Cost: 4,080,000 Yen)
Research Abstract
慢性腎臓病(CKD)患者は蛋白、水分、塩分制限等の食事制限や運動量減少により、生活の質(QOL:Quality of Life)が著しく低下し、高齢患者では日常生活動作(ADL:Activity of Daily Living)が低下し、サルコペニア・フレイルが危惧される。本研究では、CKD患者の生活における困難感を軽減すべく、病状・生活状況・栄養状態・心理状態等を評価し、多職種で行う口腔機能管理・食支援における知識や技術の標準化及び質の向上を目的とするとともに、その成果を適切に周知・啓発する「多職種連携慢性腎臓病医療」の教材作成のための基礎資料を得ることを目的とする。
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1040862776831566336
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- KAKEN