- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Knowledge Graph Search feature is available on CiNii Labs
- 【Updated on June 30, 2025】Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
Reduction of L-ascorbic acid (reduced vitamin C) content of bitter gourd (Momordica charantia) during heating
Bibliographic Information
- Other Title
-
- ゴーヤー(Momordica charantia)に含まれるアスコルビン酸(還元型ビタミンC)の加熱時の減少
- ゴーヤー(Momordica charantia)ニ フクマレル アスコルビンサン(カンゲンガタ ビタミン C)ノ カネツジ ノ ゲンショウ
Search this article
Description
ゴーヤー(和名ニガウリ,学名Momordica charantia)を含む8品目の野菜について,蒸し,炒め,水煮の3種類の調理法で加熱処理し,処理前後のアスコルビン酸(還元型ビタミンC)の含量と残存率を比較した。試験の結果から,次の知見が得られた。1) ゴーヤーは他の野菜と同様に,加熱処理により,アスコルビン酸が減少した。処理の仕方によっては,イモ類や一部の果菜類より,ゴーヤーのアスコルビン酸残存率が小さくなる例も見られた。2) ゴーヤーは,アスコルビン酸が豊富であり,処理法によっては,加熱しても残存するアスコルビン酸の含量がピーマンに次いで多かった。
Journal
-
- 沖縄県農業研究センター研究報告 = Bulletin of the Okinawa Prefectural Agricultural Research Center
-
沖縄県農業研究センター研究報告 = Bulletin of the Okinawa Prefectural Agricultural Research Center (9), 22-25, 2015-03
糸満 : 沖縄県農業研究センター
- Tweet
Keywords
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1050282813736284672
-
- NII Article ID
- 40020556516
-
- NII Book ID
- AA12354979
-
- ISSN
- 18829481
-
- NDL BIB ID
- 026652113
-
- Text Lang
- ja
-
- Article Type
- journal article
-
- Data Source
-
- IRDB
- NDL Search
- CiNii Articles