- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Knowledge Graph Search feature is available on CiNii Labs
- 【Updated on June 30, 2025】Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
Criteria for Evaluation of Abura-iwashi, a Surplus Fat Product of Boiled and Dried Japanese Anchovy
Bibliographic Information
- Other Title
-
- カタクチイワシ煮干しにおける「脂イワシ」評価基準の検討
- カタクチイワシ ニボシ ニ オケル 「 シ イワシ 」 ヒョウカ キジュン ノ ケントウ
Search this article
Description
「脂イワシ」と呼ばれる脂肪含有率が高く煮干し加工に不向きなカタクチイワシの評価基準を設けるために,被鱗体長70~90mmのカタクチイワシ原料の脂質含有率とこのサンプルの大きさに対応する煮干し(銘柄名:中羽)の平均単価の関係を調べた。原料の脂質含有率と単価との関係には負の相関が認められ,脂質含有率2%以上のカタクチイワシの平均単価は,休漁の目安となる500円/kgを下回ることが多かった。これらのことから,脂質含有率2%以上が脂イワシの評価基準の一つとして示された。肥満度と脂質含有率は相関する傾向を示し,肥満度10以上のカタクチイワシの脂質含有率は2%以上となった。以上のことから,肥満度は脂イワシを簡易に判断する指標となる可能性が示唆された。
Journal
-
- 水産技術 = Journal of fisheries technology
-
水産技術 = Journal of fisheries technology 5 (2), 179-182, 2013-02
横浜 : 水産総合研究センター
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1050564288698857216
-
- NII Article ID
- 40019784940
-
- NII Book ID
- AA12359338
-
- ISSN
- 18832253
-
- NDL BIB ID
- 024839637
-
- Text Lang
- ja
-
- Article Type
- journal article
-
- Data Source
-
- IRDB
- NDL Search
- CiNii Articles