- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Knowledge Graph Search feature is available on CiNii Labs
- 【Updated on June 30, 2025】Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
Properties of mechanically defatted soybean meal and utilization to food : Quality improvement of gluten-free rice flour breads made with mechanically defatted soybean meal
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 大豆の物理的搾油残渣「大豆圧搾ミール」の特性と食品への利活用(2) : 大豆圧搾ミールを活用したグルテンフリー米粉パンの改良
- 大豆の物理的搾油残渣「大豆圧搾ミール」の特性と食品への利活用(第2報)大豆圧搾ミールを活用したグルテンフリー米粉パンの改良
- ダイズ ノ ブツリテキ サクユザンサ 「 ダイズ アッサク ミール 」 ノ トクセイ ト ショクヒン エ ノ リ カツヨウ(ダイ2ホウ)ダイズ アッサク ミール オ カツヨウ シタ グルテンフリー ビゼフン パン ノ カイリョウ
Search this article
Description
大豆を物理的な圧搾方法(大豆の温度を50℃以下に調節)で搾油した際の残渣である「大豆圧搾ミール」の粉末を,グルテンを使用しない米粉パン(以下,「グルテンフリー米粉パン」と記す。)に米粉の5~20%の範囲で置換して配合することにより,パンの「きめ」と「膨らみ」が安定する効果や,「硬化」を防止する効果が認められた。このことにより,大豆由来の素材である特徴を活かしながら,大豆粉を配合した場合に比べ低脂質のグルテンフリー米粉パンを作製することが可能であることを示した。
Journal
-
- 山形県農業研究報告
-
山形県農業研究報告 (4), 15-22, 2012-03
山形 : 山形県農業総合研究センター
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1050845763671056000
-
- NII Article ID
- 40019383712
-
- NII Book ID
- AA12403495
-
- ISSN
- 18834655
-
- NDL BIB ID
- 023886570
-
- Text Lang
- ja
-
- Article Type
- journal article
-
- Data Source
-
- IRDB
- NDL Search
- CiNii Articles