<I>N</I>-ラウロイルグルタミン酸塩の中和による性質の変化

書誌事項

タイトル別名
  • Changes in the Properties of <I>N</I>-Lauroyl-L-glutamate with Neutralization
  • N- ラウロイルグルタミン サンエン ノ チュウワ ニ ヨル セイシツ ノ ヘンカ

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説明

Examination was made of changes in the properties of N-Lauroyl-L-glutamate (LGA) with neutralization. Foaming power was maximum at neutralization of 1.6, and emulsification capacity decreased with neutralization. 13C-NMR indicated α-carboxylic acid of LGA to be neutralized predominantly, and γ-carboxylic acid to be so in proportion to neutralization at 1.6. Fluorescence probe application showed micropolarity and aggregation number of micelles to increase rapidly at neutralization of 1.6. α-carboxylic acid of LGA would thus appear to contribute to interactions between LGA molecules.

収録刊行物

  • 日本油化学会誌

    日本油化学会誌 48 (7), 713-718,727, 1999

    公益社団法人 日本油化学会

被引用文献 (3)*注記

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参考文献 (18)*注記

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