腸球菌の微量液体希釈法を用いた薬剤感受性試験の検討

  • 橋本 健志
    独立行政法人農林水産消費安全技術センター
  • 橋本 亮
    独立行政法人農林水産消費安全技術センター
  • 松崎 学
    独立行政法人農林水産消費安全技術センター
  • 関口 好浩
    独立行政法人農林水産消費安全技術センター
  • 橋本 仁康
    独立行政法人農林水産消費安全技術センター
  • 浅尾 美由起
    独立行政法人農林水産消費安全技術センター
  • 高木 昌美
    独立行政法人農林水産消費安全技術センター

書誌事項

タイトル別名
  • Investigation of Whether CLSI Broth Microdilution Method is Applicable for MICs Determination of <i>Enterococcus</i> species
  • チョウ キュウキン ノ ビリョウ エキタイ キシャクホウ オ モチイタ ヤクザイ カンジュセイ シケン ノ ケントウ

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抄録

The broth microdilution (BMD) method is an antimicrobial susceptibility testing method defined as a guideline by the Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI). To date, the Japanese Veterinary Antimicrobial Resistance Monitoring System (JVARM), has adopted the agar dilution (AD) method for monitoring antimicrobial resistances targeting isolates of Enterococcus spp., found in the fecal flora of food-producing animals, as indicator bacteria. However, the AD method is tedious, and time-consuming. In order to examine whether it could be replaced with the BMD method, the two methods were compared in terms of the correlation of MICs. In this study, the BMD results agreed with the AD results within ±1 log2 dilutions in 72.3% of cases, except for the antimicrobial feed additive, Nosiheptide (NHT). Similarly, except for NHT, the MIC50 and MIC90 values obtained by the two methods were well correlated. In conclusion, our results indicate that the BMD method might be suitable for antimicrobial susceptibility testing targeting Enterococcus spp..

収録刊行物

  • 食品衛生学雑誌

    食品衛生学雑誌 53 (5), 225-232, 2012

    公益社団法人 日本食品衛生学会

参考文献 (2)*注記

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