- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Knowledge Graph Search feature is available on CiNii Labs
- 【Updated on June 30, 2025】Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
Application of a Food Sweetener, Isomerized Sugar, to a Teaching Material
-
- OHSHIMA Matsumi
- 池坊短期大学
-
- OHSHIMA Toshihisa
- 京都教育大学教育学部
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 食品甘味料としての異性化糖の教材化
- ショクヒン カンミリョウ トシテノ イセイカ トウ ノ キョウザイカ
Search this article
Description
異性化糖(果糖ブドウ糖液糖)は甘味料としては最も大量に使用されているが, その化学的性質や甘味などに関する特徴はあまりよく知られていない。本研究では異性化糖の化学的性質, 甘味料としての特徴をショ糖, ブドウ糖, 果糖と比較することによって, 実験的に修得できる教材を開発した。また, その製造法について簡単な実験を通して修得できる方法も開発した。この甘味料についての教材は日常生活の中にある食品を化学的に理解するうえで有用性が高いと考えられる。
Journal
-
- CHEMISTRY & EDUCATION
-
CHEMISTRY & EDUCATION 43 (11), 710-713, 1995
The Chemical Society of Japan
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390001204306778240
-
- NII Article ID
- 110001828835
-
- NII Book ID
- AN10033386
-
- ISSN
- 24241830
- 03862151
-
- NDL BIB ID
- 3640170
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- JaLC
- NDL Search
- CiNii Articles
-
- Abstract License Flag
- Disallowed