加熱調理のVRでの再現のためのリアルタイム伝熱シミュレーション

  • 加藤 史洋
    東京工業大学大学院総合理工学研究科:日本学術振興会
  • 小野原 覚
    東京工業大学大学院総合理工学研究科
  • 三武 裕玄
    東京工業大学大学院精密工学研究所
  • 長谷川 晶一
    東京工業大学大学院精密工学研究所:科学技術振興機構さきがけ

書誌事項

タイトル別名
  • Real-Time Heat Transfer Simulation for Reproduction of Heat Cooking in VR
  • カネツ チョウリ ノ VR デ ノ サイゲン ノ タメ ノ リアルタイム デンネツ シミュレーション

この論文をさがす

抄録

We propose a real-time heat transfer simulation method which visualize heat behavior in virtual cooking interactively. Our method is a combination of finite element heat transfer simulation and rigid body dynamics simulation. We achieved to reproduce temperature changes on the surface of both a beef and an iron plate as cookware. Proposed simulator also targets changes of boundary condition; e.g.between the air and solid objects or solid objects and solid objects. The rigid body dynamics simulation calculates the collision between solid objects. An experimental implementation showed the computation speed is high enough for cookery with a multi-thread computation. We aim that our method will be useful for cooking technique practice, cookery prediction and cookery game.

収録刊行物

詳細情報

問題の指摘

ページトップへ