加熱牛乳および乳製品のAmes試験

  • 新井 一三
    雪印乳業株式会社技術研究所生物科学研究室
  • 清水 進二
    雪印乳業株式会社技術研究所生物科学研究室
  • 竹下 保義
    雪印乳業株式会社技術研究所生物科学研究室
  • 種谷 真一
    雪印乳業株式会社技術研究所生物科学研究室

書誌事項

タイトル別名
  • The Ames Test on Heated Milk and Milk Products
  • カネツ ギュウニュウ オヨビ ニュウセイヒン ノ Ames シケン

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抄録

The “mutagenicity” of market milk, sterilized milk, modified milk and evaporated milk was studied by the Ames Test. No mutagenicity was observed in these samples. The concentrations of milk and milk products or the concentration of S-9 in S-9 mix had no effect on the frequency of the revertants. After heat treatment, no chemical compound was found in milk and milk products which had a mutagenic effect on Salmonella test strains.

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