アデノシン発酵の工業的確立 (第1報) イノシン生産菌からアデニン要求復帰変異株の誘導とそのアデノシン蓄積

  • 西山 徹
    味の素株式会社東海工場技術室 Central Research Laboratories, Ajinomoto Co., Inc
  • 中松 亘
    味の素株式会社東海工場技術室 Central Research Laboratories, Ajinomoto Co., Inc
  • 前田 治
    味の素株式会社東海工場技術室 Knorr Foods Co., Ltd., Shimonoge

書誌事項

タイトル別名
  • Industrial Production of Adenosine. Part I. Adenosine Production by an Adenine Revertant Derived from an Inosine Producer.
  • イノシン セイサンキン カラ アデニン ヨウキュウ フッキ ヘンイカブ ノ ユ

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抄録

An adenosine producer (an adenine revertant), Bacillus subtilis A 3-5, was derived from an inosine producer, B. subtilis AJ-11102, which had the genetic properties of adenine auxotrophy, xanthine auxotrophy, 8-azaguanine resistance, and sulfaguanidine resistance. A 3-5 produced 9 g/l adenosine from 80 g/l glucose in 104 h. It could be used industrially because productivity was high and stable.

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