- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Knowledge Graph Search feature is available on CiNii Labs
- 【Updated on June 30, 2025】Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
-
- 布川 弥太郎
- 国税庁醸造試験所
Bibliographic Information
- Other Title
-
- タンニンサン オ ホテンシタ カキシブ ノ オリカ ゲ コウカ ト タンニンサ
Search this article
Description
酒石酸鉄溶液による発色法を用いて楠渋中および清酒中のタンニン酸を定量することを検討した。<BR>1) 柿渋自体も本法により発色し, タン論ン酸として3%程度の定量値を得たので, タンニン酸添加柿渋中の添加タンニン酸量を厳密に測定するには, 添加前の柿渋についても測定を行なわなけれぽならない。<BR>2) 本法によるタンニン酸量1mgはコロイド滴定力価の2.7単位に相当した。<BR>3) タンニン酸添加柿渋を用いてオリ下げを行なった清酒中には大抵の場合, 10ppm程度のタンニン酸が残留するが, このものは活性炭処理で除去することができた。
Journal
-
- JOURNAL OF THE SOCIETY OF BREWING,JAPAN
-
JOURNAL OF THE SOCIETY OF BREWING,JAPAN 72 (3), 223-225, 1977
Brewing Society of Japan
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390001206049684992
-
- NII Article ID
- 130004324344
-
- NII Book ID
- AN00192226
-
- ISSN
- 21864004
- 0369416X
-
- NDL BIB ID
- 1817444
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- JaLC
- NDL Search
- Crossref
- CiNii Articles
-
- Abstract License Flag
- Disallowed