Characterization of vitamin B<sub>12</sub> compound from Japanese common squid liver

  • ISHIHARA YUKIO
    Tottori Prefecture Fisheries Experimental Station The United Graduate School of Agricultural Sciences, Tottori University
  • MIYAMOTO EMI
    Department of Health and Nutrition, Nagasaki International University
  • TAKENAKA SHIGEO
    Graduate School of Life and Environmental Sciences, Osaka Prefecture University
  • YABUTA YUKINORI
    The United Graduate School of Agricultural Sciences, Tottori University
  • WATANABE FUMIO
    The United Graduate School of Agricultural Sciences, Tottori University

Bibliographic Information

Other Title
  • スルメイカ肝臓に含まれるビタミン B<sub>12</sub> 化合物の同定と含有量
  • スルメイカ肝臓に含まれるビタミンB₁₂化合物の同定と含有量
  • スルメイカ カンゾウ ニ フクマレル ビタミン B ₁ ₂ カゴウブツ ノ ドウテイ ト ガンユウリョウ
  • Characterization of vitamin B12 compound from Japanese common squid liver

Search this article

Abstract

クロマグロ肝臓にビタミン B12 が多量に含有されている理由を明らかにするために主要な餌料であるスルメイカの肝臓に含まれるビタミン B12 化合物を同定し,その含有量を測定した。その結果,スルメイカ肝臓には多量のビタミン B12(61.2±25.6 μg/100 g)が含まれており,LC/ESI-MS/MS 分析の結果から生理的に不活性なシュードビタミン B12 は含まれていなかった。以上のことから,クロマグロ肝臓に含まれる多量のビタミン B12 は主に餌料であるスルメイカの肝臓に由来し,生物濃縮の作用により高濃度に蓄積された可能性を示唆している。<br>

Journal

Citations (1)*help

See more

References(16)*help

See more

Details 詳細情報について

Report a problem

Back to top