- 【Updated on May 12, 2025】 Integration of CiNii Dissertations and CiNii Books into CiNii Research
- Trial version of CiNii Research Automatic Translation feature is available on CiNii Labs
- Suspension and deletion of data provided by Nikkei BP
- Regarding the recording of “Research Data” and “Evidence Data”
Effect of dipping to disinfectant solution on reduction of bacteria contaminating the hands.
-
- FURUTA Kenji
- Poultry Disease Laboratory, National Institute of Animal Health
Bibliographic Information
- Other Title
-
- 手洗い消毒槽の効果とその使い方に関する検討
Search this article
Description
手洗い消毒槽の使用による掌の付着菌数の減少を調べ,手洗い消毒槽の使い方について検討した。18-20℃に保った調整直後の消毒液及び新鮮な水道水各2lを入れた洗面器を用意した。また,瞬間湯沸し器の蛇口から同温度の水道水を流出させた。<br>1) 両手を消毒液が入った洗面器に,次いで水道水の入った洗面器に各5秒間浸漬すると1cm2当たりの付着菌数は102.0±1.1(平均値±標準偏差)から101.3±1.3に減少した。しかし,減少が認められない場合もあり浸漬後の菌数のバラツキが大きく,菌数の減少は有意でなかった。石鹸で洗った掌では同程度の菌数減少が認められ,消毒液浸漬の場合よりバラツキは小さかった。<br>2) 消毒液中で両手を互いに擦り合わせて5秒間洗い,蛇口から流出している水道水で擦り洗うと1cm2当たりの菌数は101.9±1.2から100.7±0.5となり,減少は有意であった。擦り洗いをしないで浸漬した場合と比べて得られる効果の確実性が高まり,浸漬に比べて効果的な消毒槽の使い方と考えられた。
Journal
-
- Japanese poultry science
-
Japanese poultry science 26 (3), 172-173, 1989
Japan Poultry Science Association
- Tweet
Details 詳細情報について
-
- CRID
- 1390001206459462016
-
- NII Article ID
- 130003622484
-
- ISSN
- 00290254
-
- Text Lang
- ja
-
- Data Source
-
- JaLC
- Crossref
- CiNii Articles
- OpenAIRE
-
- Abstract License Flag
- Disallowed